Да следваш кетогенно хранене е изключително лесно, ядяйки яйца, купешки салам увит в неузрял кашкавал, но за да се възползвате максимално от всички лечебни сили, които предлага този начин на хранене, храната трябва да е богата на полезни мазнини, протеин от чисти източници, обилна косумация на чисто отгледани, богати на анти-оксиданти, зелени зеленчуци и подправки. Точно тази комбинация от храни, прави кетогенното хранене мощно средство за лечение на цялото тяло и подобряване на цялостното здравословно състояние.

Кетогенното хранене може да се свърже с много ползи. Елиминирането на възпалителните процеси и подобрената митохондриална функция позволяват на тялото по-бързо самолечение и справяне с всякакви болестни процеси много по-ефективно. Вижте 8 неща, които ще се случат с тялото ви, когато сте в кетоза.

  1. Спиране на възпалителните процеси. Когато тялото използва кетони за енергия, се намалява производството на свободните радикали, което е завишено когато изтчоник на енергия е глюкозата. По-малкото възпаления, дават на тялото повече енергия и повече възможности за самолекуване. 
  2. Ефективно горене на натрупаните мазнини. Високо мазнинната диета топи мазнини, много по-ефикасно отколкото ниско мазнината-високо въглехидратна такава. 
  3. Изостряне на мисълта и концентрацията. Мозъкът предпочита да работи с кетони, а не с глюкоза.
  4. Повишен прилив на енергия поради няколко факта. Намалените възпалителни процеси в тялото, преструктурирането на митохондриалната биогенеза (репликиране на митохондрии), повече АТФ (веществото пренасящо химичната енергия в клетките) на молекула кетон срещу глюкоза и стабилна кръвна захар са причината за това. Митохондриите са нашите енергийни фабрики. Повечето от нас са ползвали глюкоза за енергия през целия си живот, това са ползвали и митохондриите ни. Поради тази причина, за тях е огромен стрес лишаването им от този източник на енергия. През периода на адаптация на тялото, клетките ни са принудени да горят мазнини и старите и слаби митохондрии умират. Колкото и страшно да звучи на пръв поглед, това всъщност е нещо добро, защото стимулира растеж на нови и по-силни митохондрии. Това се отразява на приливът ни на енергия, който се покачва значително. Подобреното производство на енергия позволява на тялото да се лекува по-бързо и подобрява цялостното ни състояние.
  5. По-малко кожни проблеми. Обичайните кожни проблеми като акне, екзема и псориазис обикновено са причинени от хронични възпаления или автоимунни заболявания. Акнето се свръзва с възпаление на мастните жлези в кожата. Друго обяснение за този проблем са хормоналния дисбаланс или дисбаланът на чревната флора. Лично при мен, те бяха причина за едно ужасно акне. Като човек борил се с това състояние на кожата с най-различни лекове и процедури, за мен това е една от най-добрите ползи. Давала съм луди пари за кремове и добавки, а решението е било много просто- качествена, богата на мазнини храна.
  6. Елиминиране на чувството за постоянен глад. Със сигурност много хора ще се съгласят как живота ни доста често се върти около храната, как настроението се променя, когато усетим глад и изпадаме в състояние на гняв. Това ни състояние е причинено от нестабилността на кръвната захар, която подава сигнал към мозъка, че гладувате и трябва веднага да хапнете нещо. Когато тялото ви е в кетоза, кръвната захар е балансирана, осигурява на мозъка една стабилна енергия, и тези чести пориви на апетит не са вече част от ежедневието ви. Моят живот преди НВ-ВМХ беше една поредица от постоянни снаксове между храненията, винаги огромен глад. Сега въпреки, че кърмя (кърмещите от вас ще ме разберат колко е засилен глада по време на кърмене) мога да фаствам, без да усетя някакъв глад и съответно промяна в настроението.
  7. Забавен процес на стареене. Има много теории, за това какво причинява стареенето и кои фактори го забавят. Все повече изследвания залагат митохондриите и тяхната сила като ключ към забавяне процесите на стареене на тялото. Митохондриите имат основна роля за производството на енергия, за справяне с възпалителните процеси и съответно лекуване на тялото. Кетозата стимулира тяхното репликиране и заздравяване, от там идва и тази полза – забавен процес на стареене. Една известна представителка на кетогенното хранене е неостаряващата Холи Бери.

Много от съвременните болести посочени по-долу се свързват с хронични възпаления  и митохондриална дисфункция

Рак

Авотоимунни заболявания

Депресия

Безпокойство

Невродегенеративни процеси

Аутизъм

Хронична умора

Диабет

Сърдечни заболявания

Този списък може да бъде допълнен с още много болести на нашия век, но мисля разбирате какво е значението от това да имате здрави и силни митохондрии. Кетогенното хранене се оказва ключов механизъм в смекчаване на риска от много от болестите на нашето съвремие.

Всичко за кето храненето на едно място