Историята накратко:

Кокосовото масло е добро за вас като евтин източник на лауринова киселина и средноверижни триглицериди (MCT). Но в него те са в ограничени количества.

В някои страни е позволено лауриновата киселина да се продава под названието MCT масло, защото поради химичния си състав е такова.  Въпреки това тялото не може да се възползва от нея така, както от останалите типове MCT масла.

Купувайки си МСТ масло винаги следете то да бъде съставено изцяло или предимно от ефективните късоверижни С8 (каприлова киселина/Caprylic Acid) и С10 (каприкова киселина/Capric Acid), а не от по-евтината и не толкова ефектива лауринова киселина/Lauric Acid- С12. В крайна сметка ще получите това за което плащате. MCT маслата от по-неефективните източници са около два пъти по-евтини. Следете за съотношението на съставките посочени на етикета. Наличие на по-малко ефективни типове MCT е допустимо, ако те са в ниски количества. Просто се убедете, че C8 и C10 са в преобладаващи.

Какво представлява МСТ маслото?

MCT (medium chain triglycerides/средноверижни триглицериди) са тип мазнини най-често получени от кокосово или палмово масло.

MCT  е безцветно, без мирис и запазва течната си форма на стайна температура. Тези му свойства го правят идеално за добавяне към храна, смутита, кафе или други напитки за бързо доставяне на допълнителна енергия.

Нека първо разгледаме накратко как МСТ работи в тялото ви.

В кокосовото масло има няколко вида мастни киселини, но само четири вида МСТ:

  • Caproic acid/Капронова киселина (C6)
  • Caprylic Acid/Каприлова киселина (C8)
  • Capric Acid/Каприкова киселина (C10)
  • Lauric Acid/Лауринова киселина (C12)

Средноверижните киселини доставят бърза енергия и влияят положително на когнитивната функция на мозъка.

Или поне някои от тях..

Всички тези по-горе са категоризирани като МСТ, но само C6, C8 и С10 ще оцелеят в храносмилателния ви тракт и ще бъдат доставени до черния ви дроб, където ще се разградят до кетони и съответно разпратени до останалите части на тялото ви чрез кръвния поток. Този изключително бърз и ефективен процес е това, което търсим приемайки МСТ.

Лауриновата киселина (С12) от друга страна се метаболизира по-скоро като типична мастна киселина.

Да разгледаме различните типове по отделно за да знаем какво да търсим купувайки МСТ

Caproic Acid / Капронова киселина (C6):

В кокосовото масло няма достатъчно от нея. Има лош вкус и често води до стомашно чревно разстройство, но бързо се превръща в кетони! Ако приемането на МСТ дразни гърлото или има странен вкус една от причините е, че при дестилацията не е било отстранено достатъчно от количеството С6.

Caprylic Acid/Каприлова киселина (C8): приблизително 6% от кокосовото масло.

С8 има мощни антимикробни свойства (много по-мощен от лауриновата киселина), което ще ви помогне да поддържате здрава чревна флора и се метаболизира най-бързо от мозъка. Вашият черен дроб не трябва да обработва този рядък тип МСТ и това отнема само 3 стъпки, за да може тялото ви да го превърне в ATP, клетъчното гориво, което използвате.

Захарта отнема 26 стъпки! Ето защо е толкова добро в потискането на апетита и е най-мощното МСТ масло, което може да се използва. Ще ви трябват 18 супени лъжици кокосово масло, за да получите само една супена лъжица С8.

Capric Acid/Каприкова киселина (C10): приблизително 9% от кокосовото масло.

Това е втората най-къса форма на MCT, също рядка. По-бавно се превръща в енергия, но по-достъпна от C8. Ще имате нужда от 10 супени лъжици кокосово масло, за да получите една супена лъжица масло С10.

Lauric Acid/Лауринова киселина (C12): приблизително 50+% от кокосовото масло.

Тя изисква време за обработка в черния дроб, вместо да се превръща незабавно в енергия, подобно на другите MCT по-горе. Ето защо по-точно би била описана като LCT (дълговерижна мастна киселина), а не като MCT, както твърдят търговците. От друга страна пък тя има мощни антимикробни функции, което я прави ефективна срещу агресивни кандидо дрожди и дори гонорея и хламидия.

В заключение накратко- купувайки МСТ търсете комбинация с преобладаващи С8/С10 В идеалния случай, търсете чисто С8 масло. А в перфектния чисто С8 без примеси на палмово масло. 

Ползи от МСТ.

Уникалната структура на средноверижните мазнини и начина по който се метаболизират в тялото ви дават множество ползи, които няма да намерите в други мастни киселини.

  • Подсилват имуната система. Антибактериалните и антивирусните им свойства могат да помогнат за балансиране на чревната флора и да подпомогнат имунното здраве;
  • По-лесно смилаеми са от повечето други мазнини;
  • Могат да ви помогнат да изгубите нежеланаите подкожни мазнини;
  • Подтискат глада;
  • Осигуряват бърза, чиста енергия за работата на мозъка.
  • Подобряват инсулиновата чувствителност, особено когато са съчетани с кетогенно хранене.

Може да използвате:

Всичко за кето храненето на едно място