Несъмнено кето и нисковъглехидратното хранене са новия хайп сред начините да се отървем от излишното тегло. Вече съществуват десетки сайтове, фейсбук страници и групи, посветени на нисковъглехидратните диети.

Естествено много хора вече са опитвали един или друг нисковъглехидратен режим и информацията по въпроса просто ни залива отвсякъде. Но ние забелязваме значителен дисбаланс в мненията опиращи се на факти и тези, продиктувани от лични мнения и впечатления.

Къде е проблема в това?

За либералното нисковъглехидратно хранене няма да говорим, тъй като не споделяме напълно идеята за него, но що се касае до мненията за кето храненето, впечатленията ни за една голяма част от тях е, че те са споделени от хора никога не били в кетоза.

На двата полюса.

Когато стане въпрос за кетоза мненията са обикновено в двата различни полюса- ще си увредите здравето, хормоните и възпроизводителната система или ще решите всичките си здравословни проблеми. Ние смятаме, че и двете не са верни. Да, кето храненето се очаква да помогне за загуба на тегло, мазнини, да намали възпалителните процеси, да помогне при висок холестерол, диабет, невродегенеративни състояния и много други. Но то не е и панацея за всеки проблем. И от друга страна- правилно проведено то няма да ви постави под риск, независимо колко дълго го правите.

Какво ви накара да ядете толкова малко въглехидрати, искате да увредите здравето си ли?

Това е един от най-често задаваните въпроси в повечето фейсбук групи. Твърдението е, че недостатъчното количество въглехидрати, което приемаме чрез храната си ще увреди на първо място щитовидната жлеза или ще увреди връзката хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза. В следствие от това мнозина се страхуват или изобщо да навлязат в състояние на кетоза или да останат в него достатъчно дълго, до времето, когато започнат наистина важните и съществени положителни промени върху здравето ни.

Един от основните аргументи, които седи зад твърдението, че кетозата разрушава функцията на щитовидната жлеза е намаленото количество на циркулиращия Т3 хормон в кръвта. Да, намаленото Т3 при кетоза и особено в комбинация с калорийна рестрикция е факт. Неоспорим и доказан с множество изследвания. Но…

По-ниските нива на Т3 не означават хипотиреоидизъм!

При хипотиреоидизмът ние имаме високи нива на TSH и ниски нива Т4. Хипофизата отделя TSH, който стимулира щитовидната жлеза да произведе Т4. Но при увредена функция на щитовидната жлеза това не се случва и оставаме с високо TSH и ниско Т4. При правилно провеждано кето хранене горните две стойности са в граници, а Т3 е намалено. Защо? Защото това е механизма с който тялото задейства антикатаболните процеси (запазва мускулната маса) при кетогенното хранене. Грешно разчитайки този показател мнозина опитали кето хранене при намаляването на Т3 веднага връщат въглехидратите и нивата на Т3 се покачват. Това е още един факт показващ, че намаленото Т3 при кето хранене не е патологично състояние- хипотиреоидизма не се лекува така лесно и бързо.

Връзката хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA axis)

По този въпрос в българските сайтове, форуми и групи се говори далеч по-малко, но съществуват и такива мнения. Хипоталамуса е жлезата, която е отговорна за хормоналната секреция. Твърденията са, че при кето хранене връзката й с хипофизата и надбъбречната жлеза бива нарушена, което създава хормонален хаос.

Какво показват изследванията?

Тъй както, когато сме в състояние на кетоза въглехидратите отстъпват място на кетоните като източник на енергия, един далеч по-ефективен процес за захранване на организма с енергия, хипоталамичните невропептиди се повишават значително от тук нататък стимулирайки хипоталамуса по един далеч по-ефективен начин. Други изследвания сочат, че кетоните преминават кръвно-мозъчната бариера и действат като сигнални молекули върху хипоталамичните невропептиди. С други думи HPA вързката не е разрушена, тя е подобрена.

Кога се случва това и защо е важно да се храним правилно?

Много пъти сме споменавали и пак ще го кажем- кето храненето не е просто ядене на храни, които са съвместими и допустими при него. Ядене на много мазнини не е кето. Ядене на малко въглехидрати не е кето. Метаболитната адаптация, увеличаваща хипоталамичните невропептиди няма да се случи ако просто правите тези две неща и не сте в кетоза. Единствено и само състоянието при което използвате кетони за енергия е кетоза и то не се постига просто, когато се храним с малко въглехидрати или много мазнини!

И все пак- бях в кетоза и не ми понесе добре.

Отново ще повторим горното- повечето хора стоящи зад тези твърдения никога не са били в кетоза. Тествахте ли кетоните в кръвта си? Бяха ли над 0.5mmol? Най-вероятно не. Е, сигурно не сте били в кетоза :) Така, както храненето с много въглехидрати не означава непременно, че сте болни от диабет и храненето с малко въглехидрати не означава, че сте били в кетоза. Храненето с малко въглехидрати и храненето в кетоза са две драстично различни неща. Истински, реални резултати от кетогенно хранене ще видим само когато поддържаме състояние на стабилна кетоза (измерено по кръвен път) и сме напълно мастно адаптирани (може да отнеме и месеци). Всички останали опити и заключения са плод на спекулации.

Истинската причина за хормоналните проблеми при нисковъглехидратно хранене

До тук ясно изказахме нашата теза, че кетозата не би могла да е причина за хормонален дисбаланс. Къде другаде да търсим проблема? Калорийната рестрикция. Болшинството хора започващи някаква диета преминават в калориен дефицит. Да, калорийния дефицит е нужен за да изгубим тегло. Калорийния дефицит е основен инструмент и при използването на кето храненето, благодарение на който ще изгубим тегло. НО, той има своето място и приложение.

В състояние на кетоза глада е подтиснат и много хора може да не приемат достатъчно храна, което би породило проблем. Това е и една от основните причини, поради които хора опитали кето храненето заключават, че то е повлияло негативно на хормоналните им нива. Недохранването ще причини проблем, но той няма нищо общо с кетозата. Единственото свързано тук е, че в кетоза ако не измервате храната си ще ядете по-малко.

Знаем, че мнозина намират за твърде досадно да измерват и записват храната си. Но ако не го правите, не се оплаквайте от резултатите.

Използвайте калорийната рестрикция разумно. Ограничете я в рамките на няколко месеца, докато изгубите тегло и ако нямате сериозни здравословни проблеми. Дори и при хранене в баланс, докато сте в кетоза ще продължите да губите мазнини. Калорийната рестрикция е инструмент, а не състояние в което трябва да се намирате за продължителни периоди.

Всичко за кето храненето на едно място