Хранителната ни култура е обременена от безброй предразсъдъци с различни корени. Част от тях религиозни, медицински грешки от миналото, усилията на големите компании да промотират храна от която печелят повече или просто градски легенди.

Кето храненето на последък получи значителна гласност и почти всеки вече е чувал това, което само преди 10 години изглеждаше немислимо- мазнините не ви вредят. Представете си обаче как изглеждах преди 10-15 години, когато съветвах някой да яде сланина, защото е полезна.

Въпреки всичко все още много хора гледат с подозрение на този начин на хранене.

В настоящата статия ще се опитаме да погледнем обективно на всички най-често срещани страхове свързани с кетогенното хранене и да обясним защо те не са верни.

 • Мит номер едно – храненето с толкова много мазнини е опасно и ще увреди сърцето ви. Няма какво друго да очакваме след като толкова дълго време наситените мазнини бяха демонизирани по всякакъв начин и посочвани като главна причина за сърдечно-съдовите заболявания. Това схващане идва от факта, че храненето с много наситени мазнини при някои хора може да увеличи нивата на холестерола и по-конкретно на LDL .А всъщност според последните пручвания не холестерола, а триглицеридите и възпалителните процеси в тялото са много по-сигурен показател за опасността от сърдечно-съдово заболяване. Просто високото ниво на холестерола без тези два фактора само по себе си не означава много. Не малко изследвания показват, че спазването на стриктен кето режим с под 30 грама въглехидрати всъщност намалява нивото на триглицеридите, LDL и кръвната захар, като същевременно увеличава нивата на HDL.Това ни показва, че кето храненето може да помогне за предотвратяване на тези заболявания чрез оптимизиране на нивата на холестерол и триглицериди. Колкото до противовъзпалителния ефект, за сега няма толкова много проучвания в тази посока, но все пак има достатъчно данни за да се извадят изводи, че кетогенното хранене има противовъзпалителен ефект върху тялото, който може да помогне срещу атеросклероза и сърдечни заболявания.Просто дръжте въглехидратите ниски. Хранене с голямо количество наситени мазнини и въглехидрати ще ви докара проблеми. Наситените мазнини в отсъствие на въглехидрати са напълно безопасни и полезни за вас.
 • Мит номер две- мозъкът ви има нужда от въглехидрати за да функционира. Безспорно въглехидратите имат определени ползи и място в диетата, но тялото определено няма безусловна нужда от тях, особено в големи количества. Нашето тяло разполага с процеси като кетогенеза (изгаряне на кетони като гориво) и гликогенеза (производство на глюкоза от невъглехидратни въглеродни субстрати), които ни снабдяват с енергия от приетите мазнини и протеин. И още повече- не разполагаме с процес при който тялото да произведе протеин или мазнини, ако не си ги набавяме с храната! 75% от енергията необходима за работата на мозъка ни се осигурява от кетони, а останалата част може да дойде от гликогенезата.
 • Мит номер три- изключването на зърнените храни и плодовете от диетата е вредно. Съществува схващането, че без да ядем много плодове няма от къде да си осигурим достатъчно витамини. Обективно погледнато болшинството от плодовете сравнени с повечето от зеленчуците всъщност са бедни на витамини и минерали. С още по-голяма сила това важи за зърнените храни. Витамините и минералите едва намиращи се в тях се срещат в изобилие в месото, яйцата и млечните продукти. За това пък съдържащите се в тях фитати и танини могат да блокират усвояването на някои витамини и минерали.
 • Мит номер четири- кетогенното хранене ще уведи бъбреците ви и ще предизвика бъбречни камъни. Въпреки, че няма пряко доказателство, че приема на големи количества протеин предизвиква бъбречни заболявания и камъни това мнение е широко разпространено може би поради факта, че хора които вече страдат от такова заболяване получават влошаване на симптомите при прием на по-големи количества протеин. Дори и това да е вярно то няма отношение към кетогенното хранене, тъй като то не е високо протеинова диета. Приема на протеин при него е съвсем умерен (15-30% от калориите) и сравнен с много други диети може да се каже, че е дори рестриктивен.Независимо дали имате бъбречно заболяване или не кето храненето е безопасно за вас. А хора, които страдат от проблеми с бъбреците могат да намалят приема на протеин в рамките на 12 до 15% от калориите.
 • Мит номер пет- кетогенното хранене ще предизвика проблеми и камъни в жлъчката. Този мит идва от факта, че хора започнали кетогенно хранене са изхвърлили жлъчни камъни. А какво стимулира жлъчката? – кетогенното хранене. Камъните в жлъчката се формират, когато тя е в неактивно състояние и съдържанието й не се обновява. А какво прави жлъчката неактивна? – не приемането на достатъчно мазнини. Кетогенното хранене стимулира работата на жлъчката и в никой случай не способства формирането на жлъчни камъни. Диетата бедна на мазнини е това, което предизвиква жлъчните камъни.
 • Мит номер шест- кетогенното хранене не е безопасно при бременност. Кетогенното хранене е напълно безопасно и здравословно при бременност, стига да се съобразявате с някои особености. Приемайте достатъчно микронутриенти. Витамините за бременни имат чудесни реклами, но са по-скоро безполезни, ако не дори вредни. Голяма част от съдържанието им е синтетика, а имат и доста пълнители, които не са особено здравословни. Така широко препоръчваната фолиева киселина във формата в която обикновено се продава също по-скоро вреди и блокира абсорбцията на тази от храната. Наблегнете на органите- черен дроб, вътрешности, мозък, сърца. Диво уловени сардини и нисковъглехидратни зеленчуци- спанак, кейл и броколи. Дробът ще ви даде достатъчно фолати и витамин D (особено телешкия), а също и сардините. Те също са и прекрасен източник на йод и омега мазнини. Увеличете приема на протеин на 1-1.2гр. на килограм активно тегло по време на бременноста и кърменето. Използвайте нашия кето калкулатор за да определите точното количество протеин от което имате нужда. Увеличете леко приема на въглехидрати в края на бременноста. В последните месеци от бременноста може да добавите към приема си на въглехидрати до 30-50гр. (общо количество 50-70гр) набавени от плодове и зеленчуци. Не се притеснявайте, ще останете в кетоза, а излишъкът ще покрие нуждите на плода.
 • Мит номер седем- кетогенното хранене вреди на кърменето. Все още няма достатъчно проведени изследвания по темата за категорично твърдение в едната или другата посока. Но има майки, които са поддържали кетоза по време на кърмене. Както и в последната фаза на бременноста тук е препоръчително да се добавят 30-50гр въглехидрати от плодове за да се стимулира производството на мляко, както и допълнителни 300 до 500 калории от мазнини.
 • Мит номер осем- кетогенното хранене не е безопасно за деца. Тук вече разполагаме с достатъчно проучвания, които категорично твърдят обратното. Кетогенното хранене е използвано като лечение за деца страдащи от епилепсия и по тази причина има събрани много данни. Важното в случая е да не се ограничават калориите и протеина, които са важни за растежа на детето. Поддържайте прием на протеин в рамките на 2 до 2.4 грама на килограм активно тегло. Изчисляването на точното количество калории за растящо дете е крайно трудна задача, но в повечето случаи напълно достатъчно е ограничаването на въглехидратите, а децата сами ще намерят пътя към задоволявне на енергийните си нужди.

В обобщение

Въпреки, че в началото е възможно да се сблъскате с някои странични ефекти кетогенното хранене е напълно безопасно и здравословно за почти всеки човек в почти всякакво здравословно състояние. Следвайте тези препоръки за да се справите лесно с възможните странични ефекти в началния период на адаптация на тялото:

 • Увеличете приема на течности и сол
 • Приемайте достатъчно микроелементи от вътрешности, сардини и нисковъглехидратни зеленчуци
 • Следете стриктно нуждите от протеин и мазнини
 • Спете достатъчно и правете физически упражнения
 • Ако сте в последните месеци на бременност или кърмите увеличете приема на въглехидрати и мазнини
Всичко за кето храненето на едно място