Кето храненето е все още в своя апогей. 2020-та година за пръв път потреблението на кетогенни продукти в Европа изпреварва това в САЩ. Почти във всяка една интернет страница със здравна или лайфстайл насоченост ще намерим поне една статия посветена на кето храненето. В почти всяка една страница с рецепти има и кето такива. Съществуват фейсбук групи с десетки и стотици хиляди последователи. Съществуват и се провеждат редица научни изследвания, потвърждаващи ползите от кето храненето. Това изглежда като една чудесна переспектива пред кето храненето.

Но ние не сме убедени в това

Според Statistics on Weight Discrimination 95% от диетите се провалят и изгубеното при тях тегло се възвръща напълно или свръхкомпенсира в рамките на 1-5 години.

Според National Association of Eating Disorders 91% от жените при допитване в университетските кампуси са опитвали да контролират теглото си чрез диета, като 22% от тях го правят редовно или постоянно.

Това с процентите в които десетки, дори стотици диети са се проваляли преди това.

Защо диетите се провалят?

Причините могат да бъдат най-различни и обикновено са причинени от различни функционални дефекти на самата диета.

  • диети фокусирани само върху някои храни или групи храни – диети със супи, диети само със зърнени храни, диети само с плодове,стриктни веган диети.
  • диети базирани на суперхрани, хранителни добавки, чайове и др.
  • детоксикиращи диети.
  • диети базирани на силна калорийна рестрикция.

Причините са ясни и очевидни. Нито калорийната рестрикция, нито липсата на определени макро и микро нутриенти могат да дадат добър резултат в дългосрочен план.

Защо кето храненето ще се провали?

Кето храненето няма нито една от чертите на споменатите по-горе диети. При него единственото ограничение е в захарите и празните въглехидрати и калории. От което очаквано и доказано можем да очакваме само ползи. Защо тогава то би се провалило?

Поради неговата масовост

Както вече споменахме в началото на статията навсякъде около нас изобилстват информация, продукти, рецепти, съвети, техники и похвати за кето.

В текущия момент десетки милиони хора в света (смятат, че) са на кето. И в същия този момент едва ли и 5% от тях наистина са на кето (по опита, който имаме са и по-малко).

Правилното и образовано кето хранене може да бъде най-мощното средство за изгаряне на излишните мазнини, регулиране на хормоналния баланс, рекомпозиция на теглото и ускоряване на метаболизма в покой.

Но грешно приложеното кето може да бъде пагубно за същите тези неща. И тези поне 95% от опиталите рано или късно ще стигнат до неизбежното разочарование. Възвърнатото тегло, изгубената мускулна маса, увреденият хормонален баланс и всички останали проблеми, които са въпрос на време, когато правим опити за прилагане на неинформирано кето хранене и когато основната ни цел е бърза загуба на тегло сега, веднага и на всяка цена. Когато единственият стремеж са заветните килограми. Когато теглото върви надолу за сметка повече на мускулатурата, отколкото на мазнините. Когато прилагаме воден, яйчен, мазнинен фаст без оглед на конкретните нужди на тялото единствено и само в преследване на килограми. Когато не се съобразяваме с основните принципи на кето храненето и неговата хранителна пирамида. 

Няма да бъде далеч времето, когато всеки един от нас ще познава някой, който по един или друг начин е пострадал или поне не е получил очаквания резултат от кето храненето. И това ще е без въпросният ни познат изобщо някога да е бил на кето.

Капка кръв във водата привлича акулите

А всеки един лев, който сме готови да похарчим на свободния пазар привлича печалбарите.

Кето храненето в настоящия момент е златна мина за производители, търговци, гурута и ловци на лайкове и последователи. Всички те в борба и съревнование за по-голям пай от нашите пари или внимание.

Търговците и производителите ще етикетират кето продукти, чиито съставки и макрос са в пълен разрез с принципите на кето храненето с единствената причина да монетизират неговата популярност. Множество сайтове ще ни предложат рецепти или информация, които по никакъв начин не могат да бъдат съвместими с кето храненето с цел да се възползват от същата тази популярност. Кето гурута ще изменят, модифицират и тълкуват този начин на хранене така, че да предложат бърз, видим и мотивиращ резултат без оглед на дългосрочните последици и устойчивост на постигнатото. От тях ще четем и чуваме това, което искаме да чуем, за да ни бъде лесно и нещата да се случат максимално бързо.

А правилното кето хранене изисква на първо време и място само две основни и прости неща – адекватен калориен прием в рамките на правилно изчислен дневен хранителен макрос и спазване на принципите на хранителната пирамида.

Всичко за кето храненето на едно място