Замисляли ли сте се някога дали екстра върджин зехтинът, който купихте от магазина наистина е такъв?

Както споменахме в друга наша статия засиления интерес на клиентите към определен продукт веднага предизвиква същата ответна реакция и в една друга група основни играчи на пазара- недобросъвестните производители и продавачи.

Според твърдение на University of California 2/3 от зехтина на пазара не е това, което е изписано на етикета. Това го прави най-фалшифицираната стока в Съединените щати, внесена от Европа.

Според Том Мюлер, кореспондент на New Yorker Magazine много от хората потребяващи екстра върджин зехтин ежедневно в продължение на години всъщност никога не са опитвали такъв.

Богат на мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти студено пресования зехтин понижава LDL холестерола, намалява кръвното налягане, стабилизира кръвната захар и се бори с възпалителните процеси. Поради тези си качества той е толкова търсен, но също така производството му е скъпо и отнема повече време. В резултат фалшифицирането му датира още от преди хиляди години.

Как всъщност ни лъжат? 

Както споменахме над 70% от представяния за extra virgin зехтин всъщност не е такъв. Той е смесен с различни масла със значително по-ниско качество- соево, канола, слънчогледово и други. Маслата биват смесвани, оцветявани, овкусявани и дезодорирани така, че по някакъв начин да заблудят потребителя. В краен резултат здравословните ползи, които очакваме от зехтина не са на лице. Тези смеси често са рафинирани, гранясали и генетично модифицирани.

Как можем да разберем дали зехтинът, който сме купили е наистина качествен? 

Ако проверим в интернет ще открием много “изпитани” начини по които да проверим качеството на зехтина. Но доколко достоверни са те?

Вкус.

Дегустацията на зехтин е изкуство, също както и сомелиерството. Има стриктен протокол, а дори и школи за целта. Най-често се споменава леко горчивия му вкус при преглъщане. За съжаление, дори и обучен оценител на зехтин не би познал добре имитиран продукт. Всички вкусови качества, които очакваме от доброкачествен зехтин чрез различни методи могат да се предадат и на фалшификата.

Помътняване при поставяне в хладилник. 

Това е може би най-често използвания домашен тест. Мононенаситените мазнини в зехтина ще се втвърдят в хладилник и обикновено повечето потребители ще приемат това като сигурен знак за високото му качество. За съжаление не е така. Същото ще се случи с всеки зехтин в който е попаднал повече восък от маслините, което (наличието на високо восъчно съдържание) всъщност се приема за знак на ниско качество тъй като това обикновено се получава при вторично пресоване на суровината.

От друга страна, ако зехтинът не помътнява в хладилник той все пак може да е екстра върджин, но да е бил охладен и филтриран за да се запази течливостта му при ниски температури.

Екстра върджин зехтинът гори

Друг често използван тест е да се опитаме да запалим фитил потопен в зехтин. Чистия студено пресован зехтин би трябвало да гори. Ако това не се случи то със сигурност той не е чист от примеси. Но отново, както и при по-горните тестове това не е сигурно доказателствто. Примесите могат да бъдат и от горими масла.

Както и при много други продукти при етикетирането много от производителите използват редица определения, които не значат нищо. Студено пресован и първично студено пресован в днешни дни не са твърдения, които могат да се отнесат с точност към продукта. Зехтинът в наши дни всъщност се извлича чрез центруфугиране, а не чрез пресоване.

Други често използвани красиви надписи върху етикетите като “чисто“, “натурално“, “premium“, “made in Italy” също са без никакво значение и стойност.

Тогава какъв зехтин да купуваме? 

Повечето от нас ходят на почивка в Гърция. А там има много малки производители с които можем да се запознаем и лично да видим производствения процес. Може би това би била най-добрата покупка. Но все пак остава въпроса с пестицидите, тъй като маслините са обект на сериозно третиране.

За тези, които нямат достъп до такъв зехтин най-сигурния начин остава да търсим такъв, които има печат за одобрение от някоя сертифицираща организация осъществяваща контрол върху качеството. В нашите магазини би трябвало да можем да намерим зехтинни сертифицирани от EVA Extra Virgin Alliance и UNAPROL– асоциацията на произвеждащите маслини в Италия с техния знак 100% Qualita Italiana.

Известно доверие също така заслужават и зехтините сертифицирани като продукт на органично производство като тяхното предимство е, че не би трябвало да съдържат остатъци от пестициди и синтетични торове.

Всичко за кето храненето на едно място