Всичко написано в тази статия се позовава само и единствено на моя опит и не претендирам за изчерпателност по темата. Самата аз в търсене на повече информация за съвместимост на кърмене и кетоза не намерих нищо, затова реших да споделя тук.

Нека започна с първия ми сблъсък с кърменето, преди 5 години с първото ми дете. Беше меко казано трагедия, бучки, рани, запушвания, трески, минах през всичко по няколко пъти и едновременно с това бебето не спираше да плаче по цял ден. Всички лекари казваха, че не наддава. Млякото ми не е достатъчно и трябва да започна да го дохранвам. В цялата лудница и кошмари, нямах нито желанието, нито възможността да следвам моя си начин на хранене. Бях решена да не давам адаптирани млека, кърмих първото си дете до 2 годишна възраст, до деветия месец бебето имаше колики, започна да наддава стабилно чак след захранване в 4тия месец.

Що се отнася до второто дете, бях решена, че ще направя всичко възможно този кошмар да не се повтори. Промених всичко, от раждането до подготовката за успешно кърмене чрез храненето. Първото дете беше родено секцио, седалищно бебе. Лекарите не пожелаха да я изродят естествено, за мое най-голямо разочарование ми биха упойки, окситоцин, нещо, което не желаех по никакъв повод. Второто раждане беше естествено без никакви упойки или окситоцин, и смея да твърдя, че това също допринесе да имам бебе без колики.

Що се отнася до храненето, грешката която допуснах първия път е, че не ядях достатъчно мазнини. Когато се разчетох за жени-кърмачки, хранещи се ВМ НВД, видях че липсата на  въглехидрати, трябва да се компенсира с огромно количество мазнини. Някои от тях споменаваха за 45 супени лъжици мазнина на ден!!!!!!! Това ми се стори безумно много, но страхът от това всичко да се повтори отново, ме накара да пробвам.

По време на втората си бременност завиших приемът на мазнини значително, когато родих буквално ядях сланина с масло. В продължение на месеци, мазнината, която консумирах на ден беше от порядъка на 250-300 грама. Дали качих мазнини ли? Естествено, че това безумно количество мазнини си дадоха отражение. Дали помогнаха? ДА ДА ДА! Имах едно безпроблемно кърмене, спокойно бебе, никакви колики.

След като мина първата година на успешно кърмене, исках да започна кето, за да се отърва набързо от излишните мазнини след бременността. Това, което пишеше навсякъде е, че кето хранането не се препоръчва при кърмене. Кетозата спира производството на лактоза. Това е единственото нещо, което срещнах като информация. Когато детето стана на година и 2 месеца, реших, че искам да я отбия. Започнах кето с ясната идея, че това ще спре млякото и ще я откаже. Само, че млякото не спря. Изпадайки в дълбока кетоза, то определено намаляше, но с 20 гр въглехидрати и прием на мазнини в дефицит, аз продължавах да кърмя успешно и да топя излишни мазнини. Мисля, че тялото е способно да се адаптира към всякакви условия и е напълно възможно глюкозата за млякото да е идвала в резултат на глюконеогенеза (производство на глюкоза от протеин). Все още кърмя, но не препоръчвам на никой подобни експерименти.

Ако все пак някой реши да пробва кето по време на кърмене, препоръчвам следното:

Изчислете дневния си калориен прием за поддържане на текущото тегло. Заложете на 50-60 гр нетни въглехидрати дневно. Към изчислените мазнини добавете 300  калории, т.е. около 30 грама мазнини допълнително. Започнете с тези стойности, поне за първите 6 месеца период на кърмене. Самото кърмене прави повечето жени склонни към натрупване на мазнини. Но с един разумен режим и стойности на мазнините, ще избегнете това. Намалявайте постепенно въглехидратите и мазнините и вижте как това ще се отрази на кърмата и бебето. 

Всичко за кето храненето на едно място