Напоследък срещаме все повече хора, които се притесняват за алкалния баланс на тялото си в следствие от кето храненето. Според тях храненето с твърде много протеин създава киселинна среда в тялото и това води до негативни здравословни последици.

Какво всъщност представлява алкалната диета? 

Това е начин на хранене, който почива на схващането, че метаболитните остатъци от храната с която се храним трябва да бъдат в баланс, защото ако тези с киселинен характер са в превес това ще доведе до промяна в алкално-киселинния състав на кръвта и респективно ще предизвика заболяване.

В нея храните са разделени на категории:

киселинни: месо, яйца, риба, млечни, зърнени, алкохол;

неутрални: мазнини, несмилаеми въглехидрати и захари;

алкални: плодове, зеленчуци, ядки и бобови.

Преди да обърнем внимание на обоснованоста на подобна диета, нека я разгледаме в контекста на кето храненето.

Мнозина привърженици на алкалната диета се притесняват да започнат кето за да не навредят на алкално-киселинния баланс в тялото си.

Според това схващане при традиционното кето хранене около 20% от калориите идват от киселинни храни, около 75% от неутрални и 5% от алкални.

Как е при традиционното хранене? Около 55% от калориите при него са от смесени, слабо киселинни до неутрални храни, 15% киселинни и 30% неутрални.

На практика няма особена разлика, дори киселинните храни са с превес при традиционното хранене. Защо тогава притесненията започват, щом се заговори за кето?

Как тялото ни регулира алкално-киселинния си баланс? 

Чрез дробовете, изхвърляйки въглеродния диоксид и чрез бъбреците, изхвърляйки киселините.

Промяната на този баланс би могла да бъде симптом предизвикан от различни заболявания като:

астма

диабет

сърдечно-съдови заболявания

бъбречни заболявания

белодробни заболявания

подагра

инфекции

или реакция от медикаменти, шок, кървене или отравяне.

Как определят алкално-киселинния баланс привържениците на алкалната диета? 

Тук идва един от големите проблеми на тази диета. Обикновено измерванията се извършват с тест на урината и когато отчитанията сочат, че е киселинна това се смята за лош признак. Съответно започва алкализиране на тялото със сода за хляб или добавки.

Изхвърлянето на метаболитните остатъци чрез урината е един от начините по които тялото ни поддържа този баланс. За разлика от тези в кръвта, референтните стойности на РН в урината са доста по-широки – 5,0-7,5 и ако РН в урината ни е 5,0 това в никой случай не означава, че това на кръвта ни не е в нормалните граници. РН на урината ни е в пряка връзка с начина ни на хранене и докато е в нормалните си граници това не означава непременно, че се храним лошо.

Как храната с която се храним може да повлияе върху алкално-киселинния баланс на кръвта? 

Никак! Никоя храна в никакво количество няма да промени този баланс. Тялото ни работи непрекъснато за да го поддържа в хомеостаза – 7,36-7,44.

Всяка вариация от тези стойности показва вероятно заболяване, което може и да е причинено от възпалителен процес или проблем дължащ се на хранителните ни навици, но няма абсолютно никаква връзка с РН-то на храната с която се храним.

Алкалната диета, всъщност е един добър бизнес

Едно бързо търсене в Google ни води до таблетки за “намаляване на киселинноста на вашето тяло без усилия”.

Съставки: киселинни регулатори (калиев бикарбонат 40%, натриев бикарбонат 15%), сгъстител (ксантанова гума), пълнители (целулоза,хидропропилцелулoза, малтодекстрин), антиагломериращи агенти (трикалциев фосфат, силициев диоксид), глазиращи агенти (хидроксипропилметилцелулоза, глицерин, талк), стабилизатор(магнезиев стеарат), минерали (активни съставки).

Съставки за под един лев, цена на препарата – 48лв.

Всичко за кето храненето на едно място