Суровия кето чийз кейк с бял шоколад е десерт в който е решен един основен проблем при приготвянето на кето десерти с подсладител – хрускащия ефект на подсладителя.

Независимо, че подсладителите ни се продават вече само фино смлени, все още има десерти в които ефектът на рекристализация не може да се избегне при домашно производство.

Съставки за основата на суров кето чийзкейк с бял шоколад: 

1/2 опаковка смес за кето бисквити
30 гр масло
10 гр вода

За основата имаме две възможности- пресяваме какаовите зърна и парченца бадеми от готова смес за бисквити и отделяме 70 гр от нея, с останалата смес
правим бисквитки, които ще са с повече парченца бадеми и какаови зърна.

Втория вариант е да използваме половината от сместа без да отделяме нищо от нея. Пробвахме и двата и резултатите са еднакво добри.

Добавяме към сместа (70гр ако е пресята или 82,5 ако не е пресята) 30 гр масло и 10 гр вода.

Разстиламе в кръгла форма с диаметър 19 см и оставяме да стегне в хладилник.

Така получената основа, изпичаме във фурна за 10минути на 180 градуса ако не искаме чийзкейкът ни да бъде суров.

Основата може да оставим и сурова, но тогава ще има леко хрускане от подсладителя след като десерта бъде охладен.

Крем за кето чийзкейк с бял шоколад: 

400 гр маскарпоне
300 гр крем сирене
240 гр кето бял шоколад White Magic
45 гр бленд стевия и еритритол

Кремът се приготвя доста бързо, единственото време което изисква е за подготовка на продуктите, за да не стане шоколада на парченца щом бъде смесен със сирената.

Оставете всички сирена на стайна температура поне 2 часа. Разтопете шоколада на водна баня, сложете 240 гр бял кето шоколад в съд, който потопете във вода до около 40-50 градуса и разбъркайте до пълното му разтопяване.

Тук ще отворим малка скоба. Твърдения като суров, качествен, единствен, най-най отдавна са изгубили своя смисъл, защото се използват масово и без контролно, много често без никакво основание. Затова ние избягваме да ги споменаваме.

Но всички наши шоколади са приготвени единствено и само oт fine aroma cocoa, което е сушено на ниска температура.

Какаовото масло, което използваме е студено пресовано.

Млечните продукти са дехидратирани по т.нар. cold spray drying процес.

В резултат на това не само вкусът е далеч по-различен от този на масовите шоколади, но и качеството на крайния продукт.

Затова ви съветваме при работата с нашия шоколад да се стремите температурата на шоколадовата маса да не преминава над 40 градуса. Това ще позволи всички микро и макро елементи в него за присъствието на които сме положили много средства и усилия да бъдат запазени. 

След разтопяване на шоколада, извадете го от купата с вода и оставете на стайна температура. Смесете сирената и 45 гр бленд от стевия и еритритол, разбъркайте с миксер и добавете изстиналия шоколад към сместа. Излейте сместа върху основата за чийзкейк и оставете в хладилник за 24 часа преди консумация.

За украсата разбиваме течна животинска сметана с бленд стевия и еритритол, шприцоваме малки розички върху охладения чийзкейк и сме поставяме парченца бял кето шоколад. Хранителните стойности на кето чийзкейк с бял шоколад са без украсата.