В групата на сайта ни във Фейсбук имаше много питания дали можем да мерим влиянието на някои храни върху производството на кетони. Дълго отлагахме това, тъй като при спазване на правилно определен целеви макрос и правилна подредба на храненето, съобразно хранителната пирамида при кето не съществува нужда от мерене на кетони за да сме сигурни, че сме в кетоза. Но в крайна сметка решихме да закупим такъв уред с който ще можем да подложим на проверка някои истини и митове за кето храненето.

За целта избрахме уред, който се смята за референтен в кето средите при кръвното измерване на кетони – keto mojo.

Първият мит, който ще подложим на проверка е начинът по който естествените подсладители с нулев гликемичен индекс влияят върху кръвната захар и производството на кетони.

В интернет можем да срещнем най-различни твърдения за влиянието на заместителите на захарта върху кръвната захар. На много места можем да прочетем, че мозъкът получавайки сигнал за сладко отделя инсулин. Но инсулинът е “враг” на кетоните. Ако отделяме инсулин, нивата на кетони ще падат. Нека проверим дали това ще се случи.

Как ще проведем теста? 

От трите кето подсладителя, които предлагаме в нашия магазин ще приемем по една и половина супена лъжица от всеки един, общо 45гр. Количество като сила на подслаждане почти еквивалентно на 45гр захар. Количество, което ако дойде от трапезна захар, кафява захар, плодова захар, захар от фурми, кленов сироп, сироп от агаве или плодове буквално би взривило нивата на кръвната захар и би занулило производството и наличието на кетони в кръвта за дълги часове напред.

Как ще проведем измерването? В момента преди консумацията на подсладителите ще измерим нивото на кръвната захар и кетоните. Това е нашата базова стойност. Същото измерване ще повторим на 30-тата минута след консумацията и на 180-тата минута. Последното би било излишно, ако на 30-тата минута няма промяна, но все пак ще го направим за да сме сигурни, че няма негативна промяна в по-дългосрочен план. Тъй като не очакваме нивата на кръвната захар и кетоните да се повлияят отрицателно след приема на подсладител, то в тази статия няма да се спираме върху това какви бихме искали да са целевите стойности в 30-тата минута и на 3-тия час при приема на нормална храна.

Нека започнем с теста:

Базовите нива, които измерихме в 17:22 са в рамките на оптималните за мастно адаптиран организъм при кето – 4,5 mmol/l кръвна захар и 1,4 mmol/l кетони

Тук ще отворим една скоба, относно очакваното количество кетони. Знаем, че за кетоните на много хора ще им се иска да видят по-високи нива, но нива в рамките на 0,8-1,5 са напълно границите на очакваното и достатъчно необходимо за един огранизъм, който е адаптиран.

Очакванията за нива в рамките на 1,5-3,0 mmol/l, почиващи на добре известната на всички интересуващи се от кето графика на д-р. Стивън Фини не са напълно приложими за организми, добре адаптирани към горене на мазнини в рамките на едно нормално хранене през деня. Такива ще виждаме само у хора, които сравнително наскоро са започнали кето хранене и чиито организъм не е добре адаптиран към новото гориво. В един адаптиран и здрав организъм нивата на кръвна захар ще бъдат в рамките на до около 4,9 mmol/l , а кетоните около 1,5 mmol/l през по-голямата част на деня. Като сутрин стойностите най-вероятно ще бъдат и под 1 mmol/l.

Завишени нива на кетони при адаптиран организъм, близки до формулата на д-р Фини ще имаме единствено при по-продължителен глад, около и след 24 часа от последното хранене. Дали това е така ще проверим с последното измерване за деня, тъй като точно поради тази причина проведохме нашия опит по това време за да може края на теста да съвпадне с 24 часовия маркер от последното хранене.

Тук имаме да добавим и важно предупреждение- дори и използвайки уред за следене на кетоните в кръвта при интерпретирането на резултатите трябва да бъдем реалисти и честни със себе си. Сами по себе си цифрите са именно това, просто цифри.

Ако наскоро сме започнали кето хранене, то може да очакваме по-високи стойности на кетони, тъй като изхвърлянето им от огранизма вече е драстично намалено, но пък все още не работим ефективно с тях и в телата ни циркулират кетони в по-голямо количество, отколкото ще ни е нужно в последствие.  От друга страна, ако не сме честни със себе си, намаленото количество кетони освен настъпваща мастна адаптация би могло и да означава и проблеми с храненето. Уредът няма как да разбере това, но ако използваме този факт за да оправдаем непостоянството си, това няма да ни донесе желания резултат.

Докато напишем горните редове половин час измина и е време за второто контролно измерване: 

Нищо неочаквано за нас. Промяната и в двата показателя е едва в рамките на една десета. Напълно в рамките на дневната цикличност в показателите. Т.е. и кръвната захар и кетоните са практически без промяна.

От резултата до тук следва да заключим, че в рамките на 30 мин след приема на 45гр подсладител нямаме абсолютно никаква промяна в кръвната захар или инсулина. И трите подсладителя, които консумирахме са напълно инертни към кръвната захар и по никакъв начин не влияят върху нея или състоянието на кетоза. 

Остана ни само да изчакаме да измине останалото време до последния тест, въпреки, че за нас той не представлява никакъв интерес, тъй като резултатите, както и горните са ясни и преди да го направим. Но написахме тази статия с цел да имаме документирани фактите под ръка за следващия път, когато някой твърди, че конкретно използваните от нас подсладители биха повлияли върху кръвната захар.

Тук искаме да се разграничим от всички останали подсладители на пазара.

Въпросния тест касае и се отнася само за продуктите, които продаваме в нашия магазин.

За тяхното качество ние гарантираме и сме сигурни, че не съдържат каквито и да е било неупоменати примеси, които биха могли да повлияят на резултатите. 

Извън употребата на примеси и пълнители за нашите продукти ние можем да гарантираме със сертификат издаден от The Non-GMO Project, че не съдържат ГМО, тъй като на практика надписа “Без ГМО” без подкрепата на достоверен сертификат не означава много. 

Нашата цел не е да ви продадем подсладител на всяка цена.

Нито е да ви продадем подсладител за точно определена цена, която да е по-ниска от тази на останалите.

Нашата цел е да ви предложим единствено и само качествени продукти. 

Ако търсите по-изгодна цена за сметка на качеството, ние нямаме какво да предложим и това важи за всички наши продукти. 

Препоръчани продукти:

Ето и очаквания краен резултат на третия час след приема на подсладителите: 

Нещо изненадващо? За нас не. Въпреки приема на подсладителите кетоните продължават да растат до ниво 2,5mmol/l, което всъщност очаквахме, защото до този момент все още не сме приемали никаква храна за деня. Релевантно, кръвната захар пада до по-ниски нива- 3,4mmol/l, позволяващи това ниво на кетони. Това е очакван процес, защото в черния дроб няма складиран гликоген. Но съществува и вариант в края на 24 часов фаст кръвната ви захар да се покачи. Какво ни казва това- тялото изтегля складиран в черния дроб гликоген, т.е. ако се храним кето нещо в менюто ни не е добре преценено.

Всичко за кето храненето на едно място

И кетоните и кръвната захар се движат според обичайния дневен цикъл при циклично гладуване, като приетите 45 грама подсладител през това време не оказват абсолютно никакъв ефект върху тях.

Ограничаване от отговорност: Тази статия е само с информативна цел и не представлява медицински съвет. Индивидуалните резултати могат да варират според различните индивиди и не следва да се интерпретират като диагноза. Винаги се консултирайте с вашия лекар, когато взимате решения от здравно естество.