В последната ни статия ви запознахме с протокола на фат фаста, като начин да превъзмогнете застоя, в случай, че такъв се появи и да ускорите загубата на тегло. В тази ще поговорим за една друга разновидност на цикличното гладуване, която ние използваме кажи-речи постоянно.

За разлика от цикличното гладуване само на вода, фат фаста или дори яйчения фаст за този метод няма много информация. Въпреки, че съм спазвал цикличен фаст, пълен за 3, 7 и 14 дни фастването в продължение на 16 или повече часа за мен е неприятно. Правил съм го дълго време. С различни прекъсвания над 10 години, откакто открих сайта на Мартин Беркан, кръстника на цикличното гладуване. Ползите от него са големи и безспорни, но въпреки, че съм кето адаптиран от дълго време все още по време на фаста изпитвам глад. Също така тренирам почти всеки ден, като в някои от дните натоварванията са доста големи за възможностите ми.

За това започнах да търся начин да приемам някакви калории през деня, които хем да ме държат сит, хем да не прекъсват процеса на автофагия. За съжаление по въпроса дали приема на мазнини прекъсва автофагията към настоящия момент не могат да се намерят никакви достоверни и еднозначни данни. Едни проучвания твърдят, че при прием само на мазнини тя продължава, други, че прекъсва. Лично моето мнение по въпроса е, че приема само на мазнини поддържа процеса на автофагия, като същевременно не позволява навлизане в състояние на катаболизъм, а като бонус поддържа и нивото на mTor ниско.

Тъй като всяка сутрин, вместо закуска пия кафе с МСТ масло, краве и кокосово масло се замислих: – какво би станало, ако правя това през целия ден? От този ден, нататък, вместо обяд започнах да пия още едно кафе с масла. В дните в които тренирам с МСТ масло, в дните в които почивам с краве и/или кокосово масло.

Какво се случи?

  1. На първо място, вече не съм гладен. Мазнините в кафето ме засищат напълно и въпреки, че усещам корема си празен, няма никакъв глад.
  2. Имам повече сила и енергия в тренировките. 20-тина минути преди тренировка изпивам поредното кафе, което прави качеството на тренировката ми много по-добро.
  3. За два месеца изгубих 3 килограма тегло и около 2% телесни мазнини. След месеци в кетоза, това е МНОГО!

Загубата на тегло за мен беше огромна изненада, защото установих, че всъщност при гладуване с прием на мазнини губя повече телесни мазнини, отколкото с традиционното циклично гладуване.

Задълбочава ли процеса на кетоза гладуването с прием на мазнини, сравнено с цикличното гладуване?

За съжаление не мога да кажа категорично. Очевидно е, че при мен нещата се получават по-добре. Но за да бъда категоричен трябва да измеря кетоните в кръвта си при единия и другия случай. Не това е важното обаче, а резултатите в загубата на тегло и мазнини. Какви са причините? Честно казано не знам. От една страна може повишеното качество на тренировките ми да влияе. От друга, давайки на тялото си малки количества мазнини през деня му казвам- спокойно разграждай подкожните, виждаш, че има достатъчно и няма да гладуваш. А вероятно и комбинация от тези две причини.

Кой може да се възползва от този метод?

Бих го препоръчал на всеки, не знаеш, докато не опиташ. Със сигурност на тези, които нямат волята да направят периодичен фаст. На тези, които вече са на периодичен фаст- при мен работи по-добре от него.

Трябва ли да бъда кето адаптиран?

Не съм го пробвал в период в който не съм бил в кетоза, но по-скоро да. Ако така или иначе фаствате без да сте в кетоза, нещата няма да станат по-лоши. Но да започнете фаст и адаптация по едно и също време не е добра идея. Ако искате да фаствате без да сте в кетоза, то това ще бъде далеч по-лесен начин от периодичното гладуване.

Колко мазнини да приемам в периода на фаст?

При мен най-добре действат около 30% от дневния ми прием. С по-малко съм гладен, с повече трудно успявам да си подредя вечерята така, че да не станат в повече.

Как го правя?

Разделям 30% (60гр общо) от дневните ми мазнини на три приема. Т.е. 20 грама на прием. След ставане винаги приемам 14гр МСТ масло + 7-8гр краве масло или общо 20гр мазнини. Следващия прием е около обяд, в промеждутъка 13:00-14:00. Тогава приемам 20гр кокосово масло. И следващия ми прием е преди тренировка, отново  14гр МСТ масло + 7-8гр краве масло. В дните в които не тренирам заменям втория прием на МСТ масло с 25 гр краве масло. От време на време спирам и МСТ масло за седмица-две, но като цяло него го приемам относително постоянно.

Update 11.03.2020: 

С цел още по-добър контрол върху кръвната захар напоследък, вместо краве масло използвам бадемово масло (около 20% по-малко количество, когато заменям с него кравето масло). Едно от свойствата му е да поддържа по-ниски нива на кръвната захар. Което знаем, че означава повече кетони.

Твърде много кафе?

Тъй като организма ми толерира много добре кафето нямам проблем да го пия практически по всяко време. Дори и преди лягане. Но за хора, които страдат от безсъние бих препоръчал да се ограничат с двете кафета до обяд, а третото да заменят с чай с масло или бронирано какао.

Как приготвям кафето?

За мнозина кафе с просто добавена лъжица масло не е нещо, което биха пили. Разбийте го с блендер- получава се нещо много по-различно. Качеството на кафето също е много важно, поне за мен. Използвайте слабо изпечено кафе, което е далеч по-малко горчиво от масовите. Ние от години ползваме кафето на Дъбов. Скъпо е, сравнено с повечето останали, но определено има защо.

Препоръчани продукти:
Всичко за кето храненето на едно място