Д етоксикация. Често чуваме тази дума. Какво представлява и имаме ли нужда?

В друга наша статия разгледахме как според нас стои въпросът с алкализирането на тялото, алкализиращите диети и алкализиращите хранителни добавки. Днес ще разгледаме въпроса с детоксикиращите диети, суплементи и добавки.

Сърфирайки в интернет лесно ще забележим, че пролетта е време за почистване. Сменяме дрехите, подновяваме гардероба и подсъзнателно искаме да пречистим и себе си. Този факт е добре известен на търговците и рекламите за детоксикация и свързани с това продукти зачестяват.

Какво всъщност представлява детоксикацията?

Дълги години под този термин се е разбирало медицинско лечение при което да се елиминират последиците от злоупотреба с наркотици, алкохол и определени лекарства.

В днешно време този термин вече се експлоатира като практика за самостоятелно пречистване на организма от предполагаеми натрупани токсини, причиняващи симптоми като умора, главоболие, болки в ставите и мускулите, проблемен сън, подуване на стомаха и крайниците, умора и депресия.

Какво представляват продуктите за детоксикация?

Щандовете на физическите магазини и различни онлайн такива са пълни с продукти за детоксикация. Голяма част от продажбите и описанията на продуктите се въртят около “токсини”, неща, които поглъщаме или вдишваме. Но не винаги е ясно какви точно са тези токсини. И как те биха могли да бъдат измервани преди и след лечението, за да се тества ефективността.

През 2009 г. мрежа от учени, финансирани от британската благотворителна организация Sense about Science, се свърза с производителите на 15 продукта, продавани в аптеките и супермаркетите, които твърдят, че детоксикират. Продуктите варират от хранителни добавки до смутита и шампоани. Когато учените поискали доказателства зад твърденията, нито един от производителите не е могъл да определи какво имат предвид под детоксикация.

Детокс диети

Тези, които не желаят да приемат хранителни добавки, вероятно по едно или друго време са се обръщали към различните детоксикиращи диети.

Тези диети обикновено препоръчват пиене на плодови или зеленчукови сокове, чай, включване на плодове по някое време от диетата, бобови, пълнозърнести храни и меса чисти от мазнини.

Какъв е проблемът с тези диети?

Ако оставим на страна факта, че диабет тип 2 и инсулинова резистентност са заболявания с пандемичен вече характер и преживяването на плодови сокове не е никак разумен вариант, зеленчуковите сокове, приемани с дни сами по себе си също не са най-удачния вариант.

Най-често използваните зеленчуци за смутита и сокове при детокс са спанакът и цвеклото. А те са с високо съдържание на оксалатова киселина. Която освен, че възпрепятства усвояването на някои минерали в тялото образува оксалати – неразтворими соли, които са част от бъбречните камъни.

Някои сокове са направени от храни с високо съдържание на оксалат, естествено вещество. Два примера за храни с високо съдържание на оксалат са спанакът и цвеклото. Пиенето на големи количества такъв сок може да увеличи риска от бъбречни проблеми.

Калорийната рестрикция.

Повечето детокс протоколи са със заложена сериозна калорийна рестрикция. И докато периодичното гладуване има значителни ползи, то гладуване с прием на сокове, плодове и салати е нищо повече от непълноценно хранене. Калорийната рестрикция ще доведе до рязка загуба на тегло в първите няколко дни, което от повечето хора се приема като знак, че детокса работи. За съжаление всичко изгубено ще се върне бързо след приключване на диетата.

Как всъщност наистина работи детоксикацията?

Истината е, че ако тялото ни нямаше собствени средства да преработва токсините ние нямаше да имаме начин да съществуваме. Да, някои билки и микроелементи подпомагат този процес. Но единствената помощ от която тялото ни се нуждае е просто качествена храна. Останалото е работа на естествените механизми и процеси.

Кожата. Основната функция на най-големия орган в тялото е да осигури бариера срещу външно влияние от бактерии, вируси, тежки метали, химически токсини. Кожата е еднопосочна защитна система- токсините не се елиминират при изпотяване.

Дихателната система. Фините косми вътре в носа улавят част от по-големите частици, които могат да бъдат вдишани. По-малки частици, които стигат до белите дробове, се изхвърлят от дихателните пътища в слуз.

Имунната система. Тази перфектно организирана мрежа от клетки и молекули е предназначена да разпознава чужди вещества и да ги елиминира от тялото. Компонентите на имунната система работят в кръвната плазма, в лимфата и дори в малките пространства между клетките.

Червата. Лимфните възли в тънките черва отсяват паразитите и други чужди вещества, преди хранителните вещества да се абсорбират в кръвта от дебелото черво.

Черният дроб. Това е основната пречиствателна единица в нашето тяло. Той участва в метаболизма на хранителни вещества и до голяма степен неутрализира тежките метали като част от подготовката им  за тяхното елиминиране от организма. Чернодробните клетки също произвеждат групи ензими, които регулират метаболизма на лекарствата и са важна част от защитата на организма срещу вредни химикали и други токсини. Клетките в черния дроб се регенерират сравнително бързо и поради тази причина той се самодетоксикира.

Бъбреците. Фактът, че тестовете за урина се използват за скрининг на наркотици и токсини, е доказателство за забележителната ефективност на бъбреците при филтриране на отпадъчните вещества и извеждането им от тялото.

В заключение:

Тялото ни само може да се защити много добре срещу повечето заплахи идващи от околната среда и последиците от случайни интоксикации. Нашата единствена задача е да не претоварваме естествената си система за детоксикация.

Най-добрата стратегия е да се храним правилно, да имаме адекватен прием на течности, нормална двигателна активност и достатъчно сън.

Всичко за кето храненето на едно място

keto-magazin-2020